Hayırlı günler;
Dün akşam canım bir şeyler yapmak istedi, ne yapsam diye düşünürken aklıma çikolatalı tart yapmak geldi :) bu fikri düşünürken kendimi mutfakta buldum bile:) Malzemeleri evde ne varsa usulü yaptım tarifi ben buldum diyebilirim. Ama elbette bu tarife benzer tarifler de vardır :) Tart kurabiyelerini seviyorum hem lezzetli,vede hem göze hitap ediyor, vede pratik. Tart kurabiyelerin de dikkat edilmesi gereken noktalardan bir tanesi ve en önemlisi, fazla yoğurmadan hamuru toplamak gerekiyor, eğer fazla yoğurursak içindeki tereyağı yumuşamaya başlar ve bundan dolayı hamur vıcıklaşır. Zaten kurabiye hamurlarını poğaça hamuru gibi yoğurmamız gerekiyor, nazik bir şekilde toplaya toplaya hamuru birbirine yediriyoruz.
Çikolatalı tart hamurunun malzemesi
1) 2 su bardağı un ( ben tam buğday kullandım eğer normal un kullanırsanız belki daha fazla un isteyebilir)
2) 150 gr tereyağı /margarin
3) 5 yada 6 tane kare çikolata (benmari usulü eritiyoruz )
4) 2 kahve fincanı pudra şekeri )isteğe bağlı arttırılabilir)
5) 1 çay kaşığı tepeleme kabartma tozu
6) vanilya (isteğe bağlı ben kullanmadım)
7) yarım fincan yoğurt
TART HAMURUNUN YAPILIŞI;
Pudra şekeri ve tereyağını çırpıyoruz, yoğurdu ekleyip tekrar çırpıyoruz, sonra unumuzdan biraz ekleyip benmari usulü erittiğimiz çikolatayı ekliyoruz, isterseniz çikolata yerine kakaoda ekleyebilirsiniz, kakao eklediğinizde undan kakao ne kadar eklediyseniz azaltın. sonra geri kalan unu ekleyip biraz makinede çırpıyoruz sonra da, elle yoğurmaya başlıyoruz. Burada size önereceğim, unun hepsini bir anda kullanmamanız yoğurma sırasında hamuru toparlamak için un bize gerekli olacak. güzelce Hamuru toparladıktan sonra buzdolabında 30/35 dakika dinlendirin. Hamurumuz dinlenirken tart kalıplarını katı yağ ile yağlayalım, dinlenen hamurumuzu iki yağlı kağıt arasında açalım ve ne çok ince vede ne çok kalın olacak şekilde açıp kalıplarımıza yerleştirelim hamurlarımızı kabarmalarını önlemek için çatalla delelim ve 180 derecede hafifi rengi dönünceye kadar pişirelim. Bu hamurdan 6 tane küçük ve bir tane büyük tart çıktı.
MUHALLEBİSİ İÇİN;
Yarım litre süt
3 kaşık tepeleme un
1 çay bardağı şeker
1 paket bitter çikolata
Yapılışı ;
Sütü tencereye alıyoruz unu ve şekeri de ekleyip pürüzsüz oluncaya kadar karıştırıyoruz.
sonra ocağın altını açıp pişiriyoruz muhallebi kıvamına gelince de çikolatayı ekliyoruz. pişen muhallebiyi kenara alıp soğuması için bekletiyoruz. pişen tart hamurlarını fırından alıp sıcaklığı gidinceye kadar bekliyoruz. Ardından soğuyan muhallebi ile birleştiriyoruz. Üstünüde dilediğimiz şekilde süslüyoruz ...
AFİYET OLSUN :)
Yorumlar
Yorum Gönder